vrijdag 7 mei 2010

Over het verschil tussen de klei en het beeld

De klomp klei waarmee de kunstenaar een beeld produceert is niet identiek aan het geproduceerde beeld. De klomp klei bezit immers eigenschappen die het beeld niet bezit, zoals de eigenschap iedere verandering van gestalte te overleven. Evenmin is de een-menselijke-gestalte-als-gedaante-hebbende-klomp-klei identiek aan het beeld. Deze klomp bezit immers de eigenschap per definitie van klei te zijn, terwijl het beeld deze eigenschap niet bezit omdat door bijvoorbeeld het vervangen van een klein stukje klei door was het beeld niet meer geheel uit klei bestaat. In een nieuwe bijdrage op filosofieblog.nl ga ik nader in op de vraag hoe het verschil tussen het beeld en de een-menselijke-gestalte-als-gedaante-hebbende-klomp-klei op een plausibele en adequate wijze ontologisch gefundeerd kan worden.

1 opmerking:

Theo Smit zei

Hier intussen aanbeland, nog even een 'technische' opmerking, Emanuel. Niet wetend of men nog steeds aan het sleutelen is op het filosofie-blog, wat er in elk geval (voorlopig) niet (meer) goed gaat is de link die je hier via 'nieuwe bijdrage' wilt leggen.

Je komt er wel mee op het filosofieblog, maar niet meer direct bij de betreffende bijdrage. Het is maar dat je het weet.

(Voor mij geen probleem, want ik weet waar hij daar staat, via een 'aantekeningen-sheet' maar wel voor jouw blog op zich misschien: moet jij nou al die links, er komen er vast nog meer richting november 2011, gaan her-instellen?)