zaterdag 9 mei 2015

Nieuw artikel voor ANTW

Voor een binnenkort te verschijnen speciale editie van Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte over sciëntisme schreef ik op verzoek een artikel met als titel 'Sciëntisme en Metafysica'. Constructief commentaar is zoals altijd van harte welkom.

2 opmerkingen:

nand braam zei

@ Emanuel

Je zegt: “De claim van het sciëntisme wordt zo ten slotte dat alléén de empirische vakwetenschappen ons inzicht geven in de algemene werking en structuur van de wereld. Dit lijkt inderdaad een stelling die niet evident onwaar is en evenmin zo voor de hand liggend dat ze triviaal en daarmee oninteressant wordt. Het is deze stelling die ik zal aanmerken als sciëntisme en waartegen ik hieronder zal argumenteren.”

Maar is het in de praktijk niet vooral zo dat natuurwetenschappelijke (sterke) sciëntisten metafysische inzichten niet serieus nemen? Jouw illustratie onder 6. over deze uitspraak van Stephan Hawking: “Because there is a law such as gravity, the universe can and will create itself from nothing. Spontaneous creation is the reason there is something rather than nothing, why the Universe exists, why we exist.” is daar een voorbeeld van.

Emanuel Rutten zei

Beste Nand,

Metafysica valt niet onder de empirische vakwetenschappen. Sciëntisten menen dat alleen de empirische vakwetenschappen algemene inzichten kunnen opleveren. Zij menen dus dat metafysica niet tot genoemde inzichten leidt. Ik betoog in mijn artikel dat metafysica wel degelijk genoemde inzichten levert. Dat sciëntisten metafysica niet serieus nemen (en dat dat onterecht is) is dus in feite het hele punt van mijn artikel.

Groet,
Emanuel