zaterdag 9 juli 2011

Terrence's Theodicee

De film 'The Tree of Life' van Terrence Malick is vooral een moderne vertelling van het Bijbelboek Job, gecombineerd met het scheppingsmotief uit Genesis en een profetische beschrijving van het einde der tijden. De scene waarin Terrence het ontstaan van de wereld toont beschouw ik als een theodicee. Er klinkt dan namelijk een requiem: Het 'Lacrimosa' van Preisner. Waarom? Waarom dit schitterende requiem, dit requiem voor een vriend, tijdens de geboorte van de wereld? Huilde God reeds om haar tijdens haar geboorte? Wist Hij dat een groot lijden de wereld zou doortrekken, maar besloot God, ondanks alles, haar toch tot aanzijn te laten komen? Licht in de duisternis te laten schijnen? De duisternis, het niets, de leegte, niet te laten zegevieren? Ook het gedeelte in de film waarin Terrence het einde der tijden toont is opmerkelijk. Tenslotte, aan het eind van de wereld, lijkt er sprake te zijn van overgave en verzoening. Ja, zelfs van verlossing. Het licht overwint, ook al is het pas aan het einde der tijden. Dit is een essentieël onderdeel van Terrence's theodicee, zo lijkt mij.

2 opmerkingen:

MNb zei

En welke troost kon Elizabeth hier uit putten al die keren dat ze verkracht werd door haar vader?

Emanuel Rutten zei

Beste MNb,

Een verschrikkelijk onrecht en groot lijden doorkruist de wereld, en de vraag naar haar herkomst doet ons allen verstommen. Ondanks alles hebben door de eeuwen heen mensen steeds weer gezocht naar mogelijke antwoorden, die helaas dikwijls ontoereikend bleken te zijn. De film van Terrence interpreteer ik als een poging tot het ontsluiten van een nieuwe mogelijkheid tot antwoorden, een nieuw antwoord. En het is slechts dit dat ik hierboven onder woorden heb willen brengen, om zo aan te zetten tot verder denken, verder vragen.

Tegen deze achtergrond meldt zich in jouw reactie een diepe rancune en intense bitterheid. Jammer. Misschien zou je de film eens moeten bekijken.

Groet,
Emanuel