zaterdag 4 maart 2017

Esthetica en metafysica

De esthetica houdt zich bezig met ervaring en gevoel. Ze heeft in meer specifieke zin het scheppen van schoonheid en kunst tot onderwerp. Binnen het veld van de esthetiek komt de vraag op naar het absolute gevoel of de ultieme ervaring. Ze culmineert dan ook uiteindelijk in de vraag waarin de meest verheven ervaring gelegen is en hoe we haar vanuit de kunst scheppend kunnen bereiken. De metafysica betreft de leer van het zijn en alles wat in essentiële zin tot ieder zijnde behoort. Hier dient zich de vraag aan naar het wezen van de laatste absolute grond en oorsprong van de werkelijkheid. Wat is de aard van het absolute en hoe kunnen we haar leren kennen? De esthetica vraagt dus naar de absolute ervaring en de metafysica legt zich toe op het ervaren van het absolute. Dit zijn intensioneel gezien verschillende projecten. Extensioneel valt het telos van beide projecten echter samen. En dit vanwege het feit dat de absolute ervaring de ervaring van het absolute is. De ultieme ervaring is de ervaring van het ultieme.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Geachte heer Rutten,

Ik heb een vraag over uw aankomende boek. In welke mate komt de inhoud daarvan overeen met deze blog? Is het een soort anthologie van eerder door u gepubliceerde stukken, of betreft het nieuwe materie?

Groet,
Bas

Emanuel Rutten zei

Beste Bas,

Het gaat om een bundeling van langere essay's die ik in de afgelopen jaren geschreven heb, en dus niet om een compilatie van mijn blogposts.

Groet,
Emanuel