maandag 6 januari 2025
Een voorwaarde voor positieve theologie
Mijn wereld-voor-ons kennisleer (e.g., Contra Kant 2020; Het Retorische Weten 2018/21) ontwikkelde ik als voorwaarde voor iedere positieve theologie. Want wij zijn alléén gerechtvaardigd om binnen een ‘voor ons’ context redelijk te spreken over de aard van het absolute. Zonder een voorafgaande ‘voor ons’ kwalificatie is er geen enkele reden om te denken dat ons menselijke, al te menselijke spreken het absolute ontsluit of er zelfs maar aan raakt. Binnen de context van het ‘voor ons’ is het echter alleszins redelijk en zelfs het meest redelijk om dat wat wij ‘het absolute’ noemen te begrijpen als een ultiem geestelijk wezen dat geldt als de oorsprong van de werkelijkheid.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Beste Emanuel,
Met je eerste drie zinnen ben ik het eens. Maar de laatste zin roept vraagtekens op. Is uit de wereld-voor-ons kennisleer niet af te leiden dat de wereld, zoals wij die kennen en ervaren, de enige wereld is die voor ons betekenis heeft? Zou een eventueel bestaande wereld "an sich" ons begrip van de werkelijkheid kunnen vergroten? Nee toch?
Er is nog nooit aangetoond dat er zonder energie iets zou kunnen bestaan of gebeuren. Mogen wij daaruit niet concluderen dat er vooralsnog geen noodzaak is om te veronderstellen dat er nog iets fundamentelers zou zijn, een entiteit met bewustzijn, zonder welke er geen energie zou bestaan?
Er is in ieder geval geen bewijs dat bewustzijn voorafgaat aan materie. Wat het meest fundamenteel is blijft vooralsnog speculatief lijkt mij.
vr. gr.,
Jac
Beste Emanuel,
Het bestaan zelf, het feit dat er überhaupt iets is is een mysterie dat mij erg intrigeert. Waarom iets en niet niets? Ik denk dat die vraag altijd gesteld kan worden, zelfs als wij weten dat God de zijnsgrond is. Waarom een God? en niet het ontbreken van een God? Ik vraag me wel eens serieus af of God zelf, indien hij bestaat, zou kunnen weten waarom hij bestaat. Als hij dat zou weten dan zou hij , dunkt mij, de reden van zijn bestaan kennen en weten dat hij niet zou bestaan als die reden afwezig was gebleven. Zou het niet zo kunnen zijn dat bestaan een onoplosbaar mysterie is? Deze vragen hebben weinig praktisch nut maar ze komen telkens terug en blijven interessant maar brengen mij geen steek verder. Dit is zo maar even een ontboezeming.
vr. gr,,
Jac
Beste Jac,
In “Waarom bestaat God?” (gepubliceerd in mijn boek Het Retorische Weten II, Leesmagazijn, Amsterdam, 2021) ga ik uitgebreid in op de vraag waarom God bestaat. Maar zie eventueel ook deze eerdere versie op mijn website:
https://www.gjerutten.nl/WaaromBestaatGod_Uitgebreid_ERutten.pdf
Groet,
Emanuel
Een reactie posten