dinsdag 7 januari 2014

Nieuw artikel voor De Bezieling

In een nieuw artikel voor De Bezieling betoog ik dat het christendom niets met een ascetische vlucht uit de wereld te maken heeft. Het is inmiddels hier online beschikbaar.

1 opmerking:

Theo Smit zei

Emanuel,

een enkel bescheiden voornemen nam ik me wel voor: alleen nog vragen stellen bij zoveel geleerdheid, belezenheid, en toch 'waarschijnlijke' destillatie uit een 'belangrijke' verzamelingen teksten. Op een dag na Driekoningen kan ik me desondanks weer niet inhouden waar dan de 'verwijzing' naar de Bezieling op jouw website tegelijk geen 'toevoeging' wordt voor de studenten die later een dr Akkermans in al zijn 'uitingen' klaar en helder' willen hebben. Dat je nog al een en ander wilt beweren, vrijwel 'onaantastbaar' qua logica en wiskunde, als katholiek opgevoede, rond de Middenplassen van een land dat ooit Holland heette, en nu durft zo 'selectief' te gaan winkelen in de Bijbel.

Jezus was een voorbeeld (een goeroe) voor het je goed (ethica) gedragen in de wereld (Jan de gestopte met de blogiologica wegens een belangrijke bijdrage, hoop ik, over dat niet weten, uiteindelijk, in bredere zin, dat geliefde te bedenken 'agnosticisme' van mij, via een 'boek' (een proefschrift is géén boek aan de gemiddelde mens (VK/ NRC/ Trouw) met wie jij je kennelijk óók wilt verhouden.

Het lijkt wel politiek.

Als, God verhoede het, de 'media' eenmaal beslag op je leggen (inderdaad is media een meervoud, haha), dan zal er nog veel "Bezieling" nodig zijn.

Uiteraard koos Christus (33 pas naar redelijke aanname voor de amateur) voor de 'Vier seizoenen' van het Kruis.

God en de eenvoudige visserman op Urk.

God , in drie varianten als Hoop tegen de Dood en de Onrechtvaardigheid op dit blauwe bolletje, en het Doods-besef. Ongelooflijk, hoe je dit allemaal rijmt in één enkel hoofd.

Tja, het is de wens tot Liefde, economisch geen haantjes meer kunnen laten leven, en die waren ooit lekker mits 'goed grootgebracht', als een krop sla, of een lammetje.

Beste Emanuel, je verhoudt je toch vooral het liefst tot je eigen gedachten, dat wordt me meer en meer duidelijk, en dat recht heb je!, ik zou weer bijna zeggen, zie haar voorvechtster in deze tijden, maar 'overtuigend' is je verhaal niet, wegens de 'ingemuurde' almaar biddende nonnen in Utrecht niet.

Je kunt hele levens niet afdoen met 'redeneringen'. (En nou zeg jij weer: dat doe ik niet.) Maak eerst een goede 'eigen' autobio, en dam zien we wel weer verder!