Maar wat is het dan wel? Mijn voorstel was indertijd om te veronderstellen dat Plato de Idee van het Goede zag als een beginsel ofwel principe dat zó dermate fundamenteel is dat zij inderdaad aan al het zijnde voorafgaat en bovendien als principe logisch impliceert dat er hoe dan ook een wereld moet zijn, zodat zij inderdaad eveneens, zoals Plato stelt, de grond vormt van al het zijnde. Welnu, de Idee van het Goede als principe zou bij Plato wellicht als volgt geformuleerd kunnen worden:
“(Voor alle X) Indien het goed is dat X bestaat, dan bestaat X, en het is goed dat er een wereld bestaat in plaats van niets”
Dit principe handelt louter over het goede en supervenieert dan ook niet op reeds gegeven zijnden, zoals bijvoorbeeld van de natuurwetten wel gezegd kan worden. Zij gaat dus, zoals Plato wil, aan al het zijnde vooraf. Bovendien volgt uit dit principe strikt logisch dat de wereld bestaat. Immers, de wereld bestaat omdat het goed is dat de wereld bestaat. De Idee van het Goede is zo dus inderdaad, zoals Plato eist, zowel aan gene zijde van het zijn gelegen én ook de ultieme oergrond van al het zijn.
4 opmerkingen:
Beste Emanuel, zou ik eenmaal misbruik mogen maken van je weblog? Ik ben verhuisd naar:
http://delachendetheoloog/blogspot.com
Hoi Jan,
Goed te horen! Er zit een typfoutje in de link. Je bedoelt natuurlijk http://delachendetheoloog.blogspot.com
Groet,
Emanuel
het is goed dat er een wereld bestaat in plaats van niets
Dit is de vraag waar alles om draait, de vraag waar God zich voor gesteld zag toen hij Zijn avontuur begon.
Impliceert dit dan dat het Niets slecht is? Ik voel altijd veel sympathie voor het Niets. Je kunt er het goede niet missen en het slechte, het lijden, komt er niet voor.
Beste Lucas,
Tsja, het niets. Soms lijkt het zo verleidelijk. Niet zijn. Niets zijn. Geen pijn. Geen verdriet. Eenvoudigweg niet-zijn. Eenvoudigweg niets.
Toch denk ik dat God ondanks alles, ondanks het vele te verwachten verdriet, ondanks het vele te verwachten onnoemlijk lijden, toch besloot om de wereld tot aanzijn te laten komen. Het zijn te laten winnen van het niets. Het licht te laten schijnen in de duisternis.
http://bit.ly/mSAdcR
Groet,
Emanuel
Een reactie posten