maandag 31 oktober 2011

Atomism, Causalism and a First Cause

Today, during the Filosofiedag 2011 at the Delft University of Technology, I gave a lecture on atomism, causalism and the existence of a first cause, which is an important topic of my PhD project. It resulted in lively and exciting discussions with the public and with other presenters!

3 opmerkingen:

Theo Smit zei

Emanuel,

Jammer, maar met Open Office kom ik niet bij je Power Point presentatie van Microsoft. Hopelijk wordt het ooit 'uitgeschreven' in essentie?

(((Verder, veel haakjes want irrelevant voor het topic: weer vorderingen gemaakt: niet in je engelse episteme-oefening (echt voor de kenners), maar wel in het volgen van je reacties op filosofie-blog, ben nu bij februari 2010: reactie op Johan bij Irrationaliteit van Kweetal: that is the way, van zowel Johan als van jou.)))

MNb zei

"Some objects are the cause of another object."
Twijfelachtig, nietwaar? U weet al waar ik mee aan kom zetten: volgens de quantummechanica is causaliteit een vereenvoudiging van waarschijnlijkheid - namelijk een correlatie van bijna 1 en vervolgens afgerond.
De afgelopen weken heb ik het te druk gehad en na het weekend ga ik het weer te druk hebben. Ik hoop dat ik tussendoor een gaatje kan vinden om uw lezing door te nemen. Wel moet ik opmerken dat uw definitie van atomisme in de moderne natuurkunde niet heel gangbaar lijkt. Ik zou massa/energie dualiteit van deeltjes bepaald niet simpel of eenvoudig willen noemen. Maar wellicht geeft u daar een toelichting bij, dus ik moet mijn (voor)oordeel even opschorten.
Uw presentatie is als altijd glashelder, dus het zou me verbazen als ik de verleiding kon weerstaan.

Emanuel Rutten zei

Beste MNb,

Causaliteit is natuurlijk een volstrekt courant begrip in de wetenschappen. Sterker nog, kwantumeffecten kunnen wel degelijk ook als causale effecten begrepen worden. Zie vooral de hedendaagse deterministische interpretaties van het mathematisch formalisme van de kwantummechanica.

Verder dient mereologisch atomisme, waarover ik het in mijn lezing heb, niet verwart te worden met de atomen van de fysica. De atomen van de fysica zijn niet enkelvoudig. Ze zijn immers opgebouwd uit protonen, neuronen en elektronen, en kunnen daarom niet de mereologische atomen zijn waarop mijn argument een beroep doet.

Groet,
Emanuel