zaterdag 18 augustus 2012
Radiointerview
Het interview dat Andries Knevel op radio 5 van mij afnam in het kader van zijn zomerradioserie 'Zin in Wetenschap' is hier terug te beluisteren.
Labels:
Andries Knevel,
EO,
Geloof,
Radio5,
Rationaliteit,
wetenschap,
zin
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
6 opmerkingen:
Mooi gepassioneerd interview!
Gr, Dirk.
Dank je Dirk!
Groet,
Emanuel
Beste Emanuel,
Interessant hoor, om dit zo van je te horen. Mag ik nog meer van je weten?
Ik ben benieuwd wat je zag in de wiskunde. Je zegt dat je daar betekenis en de waarheid dacht te vinden. Dat vind ik mooi. De wetenschap is ook mooi en ik wordt blij en geïnspireerd als ik hoor dat het zo ervaren wordt. Dat is niet zo vanzelfsprekend. Veel studenten zullen om veel verschillende en andere redenen rondlopen bij hun studies. Maar de zoektocht naar waarheid en betekenis, dat is de romantiek van de wetenschap. Het is wel een hoge verwachting die je had van de wetenschap. Het moest je iets brengen, iets belangrijks, iets waardevols. Maar wat is die betekenis en die waarheid waar je naar zoekt?
Je hield je eerst niet bezig met God omdat je dacht dat dat 'slechts' een verhaal was, rationeel niet verdedigbaar en je dacht dat wijsbegeerte gezemel was. Maar toen ontdekte je dat wijsbegeerte toch redelijk was en wel antwoord gaf op jouw vragen naar betekenis en waarheid. En toen ontdekte je dat je zelfs heel redelijk over God en geloof kan spreken. En je denkt dat heel veel mensen dat nog niet weten. Je vindt het jammer dat je het zelf niet eerder wist en je vindt het jammer dat andere mensen het nog niet weten. Vat ik dat goed samen?
Ik heb zelf nooit de beleving gehad dat geloof zou botsen met wetenschap of rationaliteit an sich. Uiteraard ervaar ik wel dat anderen denken dat geloof irrationeel is. En ik vind het werk dat je doet om die reden heel boeiend en waardevol als apologie. Maar ik vind het een waanbeeld als je denkt anderen tot geloof kunt brengen door ratio. Misschien ben je bescheidener dan dat. Je zegt slechts dat je weerstanden hoopt weg te nemen. De aversie tegen het geloof is een intellectuele barrière en als je kan beargumenteren dat geloof niet irrationeel is, kun je ruimte creëren om mensen onbevangen in contact te laten komen met het geloof. Ik denk dat dat ook een waanbeeld is. Geen mens is werkelijk rationeel. Geen mens is pure logica en geen mens is … perfect. Als je mensen al kunt bewegen tot geloof dan is dat alleen als inspirator of charismatisch leider, nooit door rede. Ik denk dat mensen heel slecht te overtuigen zijn door rede.
De rede is niet een leer, ze is een methode. Het lijkt alsof jij denkt dat de waarheid statisch is, ordelijk en niet relatief. Mits de juiste methodes nauwgezet gevolgd worden zou iedereen dan tot dezelfde conclusies moeten komen. En die conclusie is het wereldbeeld dat de betekenis en waarheid waar jij naar zoekt behelst. Zonder te spreken over hoop en wat ik nastreef in mijn leven, kunnen we vaststellen dat in ieder geval de ervaring leert dat dit niet gaat gebeuren.
Je zegt dat we een generatie gaan verliezen. Raar iets om te zeggen. En denk je dat een volgende generatie vanuit het niets opeens weer interesse gaat krijgen in geloof ? En dat die generatie dan niet verloren is?
Laat ik hier stoppen. Leuk interview, genoeg stof tot nadenken.
Met vriendelijke groeten,
Petra
6Kan je ook op dezelfde logische redeneringswijze de volgende stap maken naar het bestaan van een verlosser, een persoonlijke God en Jezus? Als dat lukt, zul je bij iemand een sluier verwijderen.
Violin
Beste Violin,
Er zijn goede rationele wijsgerige argumenten voor de uitspraak dat er een absolute zijnsgrond van de wereld is, en dat deze ultieme oorsprong een immaterieël persoon is, welke dan met recht God genoemd kan worden.
De stap naar Jezus van Nazareth als verlosser is echter van een geheel andere orde. Maar zie bijvoorbeeld het hoofdstuk 'The argument from miracles: a cumulative case for the resurrection of Jesus of Nazareth' van Timothy McGrew en Lydia McGrew uit 'The Blackwell Companion to Natural Theology' uit 2009.
Groet,
Emanuel
Mooi interview.
Welke dingen die Jezus gezegd heeft, en wellicht andere passages uit de Bijbel, zijn voor jou zo 'doorslaggevend' en anders dan wat anderen geschreven of gezegd hebben?
Een reactie posten