Wij kunnen haast niet anders dan denken dat de werkelijkheid uiteindelijk teruggaat op een absolute oorsprong die het laatste antwoord vormt op de ultieme vraag waarom er eigenlijk iets is in plaats van niets. Een wereld waarin alles wat bestaat voor zijn bestaan afhankelijk is van iets anders levert immers een grondeloze, in het niets wegzinkende, oneindige regressie op, wat voor ons als mensen welhaast ondenkbaar is. Daarom zijn wij gerechtvaardigd om te menen dat er een eerste oorzaak van de wereld is. De vraag is vervolgens wat we redelijkerwijs kunnen zeggen over de aard van deze ultieme wereldgrond. Hiertoe beroep ik mij op de axiologie of waardeleer. Aanschouw de mens. Een mens is een subject oftewel een bewust vrij en autonoom individu behept met verstand, gevoel, intuïtie, verbeeldingskracht, voorstellingsvermogen, wil en empathie. Daarom heeft de mens een intrinsieke waarde die groter is dan die van onbewuste dingen. Zoals gezegd is het redelijk om te veronderstellen dat de werkelijkheid teruggaat op een ultieme oorsprong. Alles wat geworden is, is geworden dankzij deze wereldgrond en zonder de wereldgrond zou niets geworden zijn. Het is daarom verdedigbaar dat de wereldgrond, het ultieme beginsel van alles, een intrinsieke waarde heeft die in elk geval niet lager is dan de waarde van een enkel mens. En omdat zoals gezegd de mens een intrinsieke waarde heeft die boven de waarde van onbewuste objecten uitgaat, kan de wereldgrond geen onbewust object zijn. Want als de wereldgrond een onbewust object zou zijn, dan zou het dus een lagere waarde hebben dan een mens, wat in tegenspraak is met het gegeven dat de absolute oorsprong van de wereld een waarde heeft die nu juist niet lager is dan de waarde van een enkel mens. De wereldgrond is dus géén onbewust ding. Het is een bewust subject. De oorsprong van de wereld is geen iets, maar een iemand. De overtuiging dat de wereld is gegrond in een persoonlijke eerste oorzaak is dan ook allesbehalve irrationeel. Wie erkent dat het redelijk is om te veronderstellen dat er een absolute oorsprong is waarop de gehele werkelijkheid uiteindelijk teruggaat, kan niet langer succesvol volhouden dat deze eerste oorzaak een onbewust object is. Uit het bestaan van een ultieme grond van de wereld volgt dus dat deze grond een bewust subject oftewel een persoonlijk wezen is. Maar dat impliceert dat God bestaat, aldus de conclusie van mijn axiologisch argument.
Soφie is een filosofisch tijdschrift dat zesmaal per jaar verschijnt. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.
maandag 4 september 2023
Het axiologisch argument - column voor filosofisch tijdschrift Sophie (2023-5)
Labels:
axiologisch argument,
eerste oorzaak,
object,
Sophie,
subject
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Het probleem lijkt me hier het axioma dat intrinsieke waarde op voorhand iets bijzonders is en niet een gevolg is van de samenstelling van levenloze zaken. Oftewel, je kunt net zo goed stellen dat de zogenaamde waarde meer is dan de som der delen, maar de delen daarmee geen hogere waarde vertegenwoordigen. Haal een mens uit elkaar tot losse atomen en je ziet nergens iets bijzonders.
Beste Emanuel,
Je zegt: ""Wie erkent dat het redelijk is om te veronderstellen dat er een absolute oorsprong is waarop de gehele werkelijkheid uiteindelijk teruggaat, kan niet langer succesvol volhouden dat deze eerste oorzaak een onbewust object is. Uit het bestaan van een ultieme grond van de wereld volgt dus dat deze grond een bewust subject oftewel een persoonlijk wezen is".
Het is bijna ondoenlijk om een definitie van God te geven. Aangezien wij eigenlijk buiten het geloof om niets van God weten zou ik de volgende, weinig gespecificeerde maar desondanks volgens mij , ware definitie willen geven. Onder God versta ik die entiteit zonder dewelke er totaal niets zou zijn. Met deze definitie kunnen wij het feit dat de oorsprong van de werkelijkheid ook tot de werkelijkheid gerekend moet worden, hetgeen dan weer de vraag oproept waar die oorsprong vandaan komt, omzeilen. Vooralsnog blijft onzeker dat die entiteit zonder welke er totaal niets zou zijn een oorsprong heeft.
Een reactie posten