zaterdag 15 februari 2025
Een sacrale retorische ruimte - column voor filosofisch tijdschrift Sophie (2025-1)
Wanneer we geen ervan willen verabsoluteren als de enige juiste, maar ze juist naast elkaar willen laten bestaan, dan kunnen we ze samenbrengen in een ruimte die noch logisch, noch esthetisch kan worden genoemd. Het betreft een retorische ruimte. Deze open plaats laat ruimte voor betekenisvolle verschillen in het spreken over God door meerdere, onderling weliswaar soms tegenstrijdige, maar elkaar toch aanvullende, perspectieven op die ene God een plaats te geven. Zo wordt het mysterie van God benaderd op een wijze die recht doet aan de complexiteit en diepgang ervan. Want we kunnen God niet doorgronden in één enkele taal. Elk perspectief biedt een uniek venster op God en draagt zo bij aan een rijker en meer genuanceerd Godsbesef.
Hier raken we aan het sacraal-mystieke van God. In plaats van te zwijgen, omdat God ontoegankelijk voor ons menselijk spreken zou zijn, laten we verschillende, onderling niet altijd verenigbare vormen van Godspreken naast elkaar bestaan, om zo spiritueel op een meer vruchtbare en zinvolle wijze recht te doen aan het schitterende mysterie van Gods ultieme wezen. Door niet te zwijgen en evenmin God vast te zetten op één enkele wijze van spreken die geen recht doet aan Gods mystieke karakter, maar door uitgaande van uiteenlopende verwoordingen uitdrukking te geven aan het ondoorgrondelijke mysterie van het Goddelijke, wordt de retorische ruimte tot een mystieke ruimte van wijsgerige verwondering en spirituele verdieping.
Er ontstaat zo een vorm van theologie die het passende midden houdt tussen negatieve theologie, welke louter zwijgt of alléén nog maar in ontkenningen over God spreekt, en positieve theologie, volgens welke God samenvalt met precies één consistent verhaal, hoe inspirerend dan ook. Eén enkel perspectief, zelfs het meest indrukwekkende, volstaat niet. Juist het naast elkaar laten bestaan van onderling niet altijd verenigbare Godsverhalen, schept de vereiste spirituele ruimte, en levert zo de eigenlijke sleutel voor een werkelijk verstaan van het sublieme en heilige geheim van die ene God.
Soφie is een filosofisch tijdschrift dat zesmaal per jaar verschijnt. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.
Labels:
god,
Godspreken,
mystieke,
retorische ruimte,
sacrale,
Sophie,
sublieme
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Beste Emanuel,
Als wij niet weten dat God bestaat dan weten wij natuurlijk ook niet dat er een God bestaat die ontoegankelijk is voor ons menselijk spreken. De enige positie die hier acceptabel lijkt is de agnostische positie: "wij weten niet dat God bestaat, maar indien hij bestaat dan is het niet logisch onmogelijk dat hij bestaat". Om te geloven is het niet nodig om te weten dat hij bestaat.
Wat is er tegen deze wat nuchtere kijk op het probleem?
vr. gr.,
Jac
Beste Jac,
Een probleem van jouw reactie is bijvoorbeeld dat het op geen enkele wijze ingaat op mijn bijdrage. Je gaat in wat je schrijft geheel aan mijn bijdrage voorbij.
Groet,
Emanuel
Beste Emanuel,
Ja inderdaad. Jouw uitgangspunt, geloof dat God bestaat, ligt een stap verder dan het mijne. Het betreden van de door jou voorgestelde retorische ruimte lijkt meer interessant voor theologen en andere gelovigen dan voor een agnost zoals ik. Ik ging te snel, bedankt voor jouw correctie.
vr. gr.,
Jac
Een reactie posten